Budyń szpinakowo-ryżowy z sosem śmietanowym

Przepis kulinarny

Składniki:

Budyń:
1 kg szpinaku,
15 dag ryżu,
łyżka masła,
4 jaja,
2 łyżki tartej bułki,
ząbek czosnku,
sól, cukier.

Sos:
2 łyżki masła,
4 łyżki mąki,
szklanka wywaru z włoszczyzny,
szklanka śmietany light,
przyprawa do zup,
pół cytryny,
cukier,
sól.

Jak przyrządzić?

Szpinak oczyszczamy, płuczemy. Ryż wkładamy do pojemnika będącego częścią parowaru.Szpinak i ryż gotujemy na parze.Szpinak odciskamy, mielimy dwa razy w maszynce.Masło ucieramy, dodajemy przyprawy i żółtka, ostudzony ryż oraz szpinak.Ubijamy pianę z białek i mieszamy ją dokładnie z całością.Masę wykładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek, które szczelnie zamykamy.Budyń gotujemy 15 minut.Sos:Mąkę zasmażamy na jasny kolor, rozprowadzamy wywarem, dodajemy śmietanę, cukier, sól i sok z cytryny.

Potrzebne przybory:

parowar, żaroodporne formy budyniowe

Jak podawać?

Budyń podajemy polany sosem śmietanowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje5
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł
AutorADAM

Budyń szpinakowo-ryżowy z sosem śmietanowym: Podobne przepisy

Budyń szpinakowo-ryżowy z sosem śmietanowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy