Składniki:
Budyń:
1 kg szpinaku,
15 dag ryżu,
łyżka masła,
4 jaja,
2 łyżki tartej bułki,
ząbek czosnku,
sól, cukier.
Sos:
2 łyżki masła,
4 łyżki mąki,
szklanka wywaru z włoszczyzny,
szklanka śmietany light,
przyprawa do zup,
pół cytryny,
cukier,
sól.
Jak przyrządzić?
Szpinak oczyszczamy, płuczemy. Ryż wkładamy do pojemnika będącego częścią parowaru.Szpinak i ryż gotujemy na parze.Szpinak odciskamy, mielimy dwa razy w maszynce.Masło ucieramy, dodajemy przyprawy i żółtka, ostudzony ryż oraz szpinak.Ubijamy pianę z białek i mieszamy ją dokładnie z całością.Masę wykładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek, które szczelnie zamykamy.Budyń gotujemy 15 minut.Sos:Mąkę zasmażamy na jasny kolor, rozprowadzamy wywarem, dodajemy śmietanę, cukier, sól i sok z cytryny.
Potrzebne przybory:
parowar, żaroodporne formy budyniowe
Jak podawać?
Budyń podajemy polany sosem śmietanowym.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | ADAM |