Składniki:
50 dag fileta z łososia, 2 szklanki esencjonalnego wywaru z warzyw, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka oleju, łyżka przyprawy do ryb, pieprz
Jak przyrządzić?
Rybę podzielić na 4 równe kawałki i starannie usunąć ości (najlepiej pęsetą). Skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb i pieprzem. W garnku do gotowania na parze zagotować wywar. Na natłuszczonej perforowanej wkładce ułożyć kawałki łososia i przykryć je natłuszczoną folią aluminiową. Umieścić wkładkę w garnku i przykryć pokrywką. Gotować 3-4 min, po czym odwrócić rybę i gotować jeszcze 5 min.
Jak podawać?
Podawać z sosem czosnkowym, ziemniakami pieczonymi lub z wody i surówką z jabłka i pora.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | asiakalek |