Składniki:
20 ml oleju lnianego, 40 ml oleju rzepakowego, 20 ml oliwy z oliwek, 100 ml octu winnego z białego wina, 4 łyżki musztardy, sól, pieprz, sałata lodowa lub karbowana, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka, 3 pomidory, 1 ogórek, 2 średnie czerwone cebule, 15-20 dag pieczarek.
Jak przyrządzić?
Sos winegret: wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.Sałatka: warzywa umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, można obrać ze skórki, gdy są mocno zabrudzone, opłukać i pokroić na plasterki. Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Polać sosem.Smacznego!
Jak podawać?
Sałatka jest doskonałym dodatkiem do głównego dania. Wyśmienicie smakuje również jako przekąska sama w sobie.
Uwagi:
Z uwagi na to, że produkty do sosu winegret są drogie, sos można ewentualnie zastąpić gotowym sosem do sałatek, do którego dodaje się olej i wodę. Ja zamiast wody daję ocet winny. Nie jest to oczywiście ten sam smak, ale zastępczo może być. Z podanych ilości wychodzi sporo sosu. Można go przechowywać w lodówce, jednak nie w nieskończoność. Przed podaniem taki sos należy wstrząsnąć, by ponownie się wymieszał - oliwa wypływa na górę.Nie zalecam przechowywania sałatki - tylko świeże warzywa są chrupkie i smaczne.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | mio |