Ostatnio modne stało się faszerowanie warzyw. Najczęściej latem, bo wtedy warzywa są świeże, młode i pachnące. Faszerowana papryka to danie na obiad lub kolację. Razem z innymi warzywami dostarcza nam witamin, a mięso, ryż i ser - składniki farszu - dbają o to, by posiłek był pełnowartościowy i sycący.
Składniki:
4 papryki,
30 dag mięsa mielonego (może być wieprzowe lub z indyka),
pół szklanki ryżu,
2 pomidory,
cebula,
mały brokuł,
10 dag żółtego sera,
łyżka masła,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać mięso mielone i smażyć 10 minut.
Brokuł ugotować na półtwardo.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do mięsa.
Chwilę wszystko dusić.
Przyprawić solą i pieprzem.
Mięso połączyć z ryżem i podzielonym na różyczki brokułem.
Paprykę przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne.
Każdą połówkę napełnić farszem.
Papryki ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut.
2 minuty przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |