Składniki:
1 szklanka musli z płatkami i bakaliami,
1 tabliczka czekolady,
1 łyżka masła,
budyń waniliowy (instant)
Jak przyrządzić?
Czekoladę rozpuścić, dodać musli (płatki rozdrobnić, bakalie posiekać), cukier waniliowy i masło.Masę dokładnie wymieszać, wyłożyć nią metalowe foremki, mocno docisnąć, wstawić do lodówki do schłodzenia.Schłodzone babeczki wyjąć z foremek.Przyrządzić budyń (najlepiej instant - nie trzeba go gotować), ostudzić, babeczki napełnić budyniem.
Potrzebne przybory:
foremki
Jak podawać?
Gotowe babeczki można ozdobić kawałkami owoców (np. pomarańczy) lub posypać startą na wiórki czekoladą.
Uwagi:
Składniki podane na 6 porcji - najlepiej podwoić składniki - wyjdzie 12 porcji:)Gdy masa z musli i czekolady będzie juz gotowa do wykładania babeczek, najlepiej utrzymywać ją w cieple, gdy wykładamy nią babeczki - ponieważ szybko zastyga i robi się twarda, co utrudnia wyłożenie nią babeczek. Gdy jest cieplejsza, robi się miększa. Rozwiązaniem jest trzymanie naczynia z masą nad drugim naczyniem z gorącą wodą.Gdy babeczki nie będą chciały odejść od foremek (co mnie się zdarzyło), również ocieplić chwilę foremki nad gorącą wodą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6 lub 12 |
Autor | Aniołek |