Składniki:
10 g drożdży,
3/4 szkl. cukru,
4 jaja,
1 szkl. oliwy,
1 szkl. mleka,
cukier waniliowy,
4 i 1/2 szkl. mąki
Jak przyrządzić?
Do miski kolejno dodawać wszystkie składniki: drożdże, cukier, mleko, jajka, olej, mąkę. Nie mieszać, tylko zostawić pod przykryciem na 3 godziny. Po trzech godzinach wszystko porządnie wymieszać na gładką masę. Wyłożyć na dużą blachę, na wierzch położyć owoce (obojętnie jakie) i na owoce kruszonkę (cukier, mąka, margaryna - wszystko na oko, żeby się kruszyło). Włożyć do ciepłego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temperaturze ok. 150-180 stopni.
Potrzebne przybory:
miska i łyżka drewiniana do mieszania
Uwagi:
Ciasto jest bardzo proste do wykonania, po wymieszaniu składników nie trzeba czekać, aż wyrośnie, tylko można od razu wykładać na blachę i kłaść owoce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 35 |
Autor | ola |