Składniki:
4 jabłka,
10 dag dżemu,
30 dag mąki,
15 dag masła lub margaryny,
2 żółtka,
4 dag cukru pudru, cukier puder z wanilią do posypania
Jak przyrządzić?
Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, nałożyć trochę dżemu do środka. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem, zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodziarce na 30 min. Następnie rozwałkować na grubość 3 mm, pokrajać na kwadraty. Na środku każdego kwadratu ułożyć jabłko, zlepić brzegi, ułożyć na blasze i upieć w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor.
Jak podawać?
Podawać posypane cukrem pudrem z wanilią.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Aniołek |