Składniki:
ziemniaki,
włoszczyzna,
śmietana 18% mała,
jajka, koperek,
Warzywko lub vegeta do smaku
Jak przyrządzić?
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na dużych oczkach tarki włoszczyznę (por pokrojony w cienkie paseczki) gotuję w osolonej wodzie. Gdy warzywa i ziemniaki zmiękną, do gotującej się cały czas zupy wpuszczam surowe jajka (liczę 2 na osobę). Rozbijam tak, aby nie uszkodzić żółtek. Chwilę pogotować, aż jajka się zetną, ale nie za długo, ok. 3-5 min. Wyłączyć gaz, dodać śmietanę i posiekany koperek. Przyprawić do smaku.
Potrzebne przybory:
garnek, nóż, deska, tarka
Jak podawać?
Na gorąco, najlepiej zaraz po ugotowaniu.
Uwagi:
Zupę najlepiej podawać w dniu przyrządzenia, gdyż następnego dnia nie wygląda już apetycznie, chociaż nie traci nic ze swoich walorów smakowych.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | szuszu |