Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki,
25 dag margaryny,
15 dag cukru pudru,
cukier waniliowy,
2 żółtka,
jajko,
3-4 łyżki śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Mak:
1,5 szklanki maku (zaparzyć i zmielić),
15 dag mielonych orzechów,
15 dag cukru,
olejek migdałowy,
4 jaja,
proszek do pieczenia.
Jabłka:
1 kg winnych jabłek,
1 łyżka masła,
15 dag cukru pudru.
Ser:
60 dag sera zmielonego,
3/4 kostki masła,
1 jajo,
20 dag cukru pudru,
cukier waniliowy,
1/2 szklanki mleka,
budyń śmietankowy.
Jak przyrządzić?
Ciasto zagnieść i podzielić na 4 części.Ciasto makowe ubić jak na biszkopt (jaja, cukier, olejek), połączyć z makiem i orzechami.Jedną część ciasta kruchego rozwałkować, wyłożyć nim formę, wlać na nią ciasto makowe, przykryć plackiem kruchym i upiec.Jabłka zetrzeć, podsmażyć na maśle, dodać cukier, wystudzić.Upiec tak jak z makiem (kruche, jabłka, kruche).Zmielony ser wymieszać z masłem, cukrem i jajem, postawić na małym ogniu, ciągle mieszając, wlać budyń rozpuszczony w mleku, zagotować.Ciepłym przełożyć placki makowy i jabłkowy. Na wierzch dać polewę:)Świetny placek na jakieś okazje, żeby pokazać się przed rodzinką.Smacznego:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | wymagający |
Autor | agussia |