Składniki:
2 brokuły,
ser stilton blue (wedle uznania) lub inny pleśniowy, ale bardzo wyraźny w smaku,
kostka warzywna lub rosołowa,
liść laurowy,
2-3 ziarenka ziela angielskiego,
sól i pieprz czarny do smaku
Jak przyrządzić?
Zagotować wodę (ok. 1,5 l) z zielem angielskim, liściem laurowym i kostką warzywną lub rosołową. Brokuły umyć, podzielić na mniejsze cząstki i wrzucić do wrzącego wywaru. Gotować na małym ogniu, aż brokuły staną się bardzo miękkie. Następnie zmiksować zawartość garnka, dodać rozdrobniony ser i gotować jeszcze przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem.
Potrzebne przybory:
mikser ze specjalną nasadką do rozdrabniania
Jak podawać?
W głębokich miseczkach, z bagietką i zimnym masełkiem.
Uwagi:
W celu osiągnięcia gęstszej konsystencji zupy można dodać ziemniaki, które gotujemy razem z brokułami. Osobiście wolę zagęszczać zupę większą ilością brokułów. Nie należy żałować pieprzu czarnego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | MiA |