Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
1/2 puszki kukurydzy,
2 korniszony,
1/2 papryki czerwonej,
1 puszka pomidorów bez skóry,
starty parmezan,
pietruszka,
makaron świderki albo tagliatelle,
mały koncentrat pomidorowy,
łyżka oliwy z oliwek lub oleju,
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, estragon.
Jak przyrządzić?
Mięso podsmażyć na łyżce oliwy, aż się zrumieni, dodać pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i korniszony, podsmażyć, dodać kukurydzę, rozdrobnione pomidory z puszki razem z sosem i koncentrat. Wszystko doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią świeżą albo suszoną i estragonem. Makaron gotować 10 min, podawać makaron polany sosem i posypany startym parmezanem i posiekaną pietruszką.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | stoneczka |