Składniki:
200 g młodych ziemniaków,
jajo,
pół łyżeczki masła,
kefir/maślanka/mleko zsiadłe - duży kubek (400 g),
koncentrat buraczany,
pęczek rzodkiewek,
kawałek ogórka wężowego,
szczypiorek,
koperek,
sól, pieprz, czosnek
Jak przyrządzić?
Ziemniaki oskrobujemy z cienkiej skórki i wrzucamy na osolony wrzątek. Kefir wlewamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki koncentratu buraczanego. Oczyszczone rzodkiewki kroimy w plasterki lub półplasterki, ogórek wraz ze skórą w kostkę. Wsypujemy sól, pieprz, czosnek i posiekany koperek. Mieszamy, wstawiamy do lodówki.Na patelni rozgrzewamy masło i wbijamy jajko. Przykrywamy i czekamy, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Po tym czasie posypujemy solą.Jajko wykładamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, obok układamy ziemniaki, posypujemy koperkiem. Podajemy chłodnik z lodówki. Smacznego!
Potrzebne przybory:
garnek, nóż, patelnia lub opiekacz
Jak podawać?
Najlepiej na świeżym powietrzu :]
Uwagi:
Ziemniaczki można oczywiście ugotować lub upiec, w mundurkach lub bez, w kawałkach lub w całości - zależy od gustu. Warzywa można też zetrzeć na tarce.Bardzo polecam sposób z opiekaczem do kanapek. Rozgrzewamy toster z masłem, wbijamy jajko w jeden z "trójkątów", przykrywamy i czekamy ok. 2,5 min. Wychodzi bardzo fajny i niecodzienny kształt, a do tego nie ma mowy o przypaleniu!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | niska (ok. 360) |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | mavika |