Błyskawiczny obiad na upał

Przepis kulinarny

Składniki:

200 g młodych ziemniaków,
jajo,
pół łyżeczki masła,
kefir/maślanka/mleko zsiadłe - duży kubek (400 g),
koncentrat buraczany,
pęczek rzodkiewek,
kawałek ogórka wężowego,
szczypiorek,
koperek,
sól, pieprz, czosnek

Jak przyrządzić?

Ziemniaki oskrobujemy z cienkiej skórki i wrzucamy na osolony wrzątek. Kefir wlewamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki koncentratu buraczanego. Oczyszczone rzodkiewki kroimy w plasterki lub półplasterki, ogórek wraz ze skórą w kostkę. Wsypujemy sól, pieprz, czosnek i posiekany koperek. Mieszamy, wstawiamy do lodówki.Na patelni rozgrzewamy masło i wbijamy jajko. Przykrywamy i czekamy, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Po tym czasie posypujemy solą.Jajko wykładamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, obok układamy ziemniaki, posypujemy koperkiem. Podajemy chłodnik z lodówki. Smacznego!

Potrzebne przybory:

garnek, nóż, patelnia lub opiekacz

Jak podawać?

Najlepiej na świeżym powietrzu :]

Uwagi:

Ziemniaczki można oczywiście ugotować lub upiec, w mundurkach lub bez, w kawałkach lub w całości - zależy od gustu. Warzywa można też zetrzeć na tarce.Bardzo polecam sposób z opiekaczem do kanapek. Rozgrzewamy toster z masłem, wbijamy jajko w jeden z "trójkątów", przykrywamy i czekamy ok. 2,5 min. Wychodzi bardzo fajny i niecodzienny kształt, a do tego nie ma mowy o przypaleniu!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje1
Kalorycznośćniska (ok. 360)
Przybliżony koszt3 zł
Autormavika

Błyskawiczny obiad na upał: Podobne przepisy

Błyskawiczny obiad na upał: wypróbuj również

Powiązane Tematy