Składniki:
olej, śmietana 18%, mąka, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, przyprawa Warzywko, cukier
Jak przyrządzić?
5 łyżek oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy porządną łyżkę mąki i energicznie mieszamy, żeby się ładnie mąka rozpuściła. Do tego dodajemy porządne 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i mieszamy, aż się ładnie połączy z resztą. Następnie dodajemy porządną łyżkę śmietany 18% i trochę wody i mieszamy, dodając Warzywko, sól, pieprz i próbujemy, czy ma ostatecznie dobry smak. Ja zazwyczaj na końcu dosładzam, jak mi wyjdzie troszkę słonawy. Potem dorzucamy do tego gołąbki i dusimy chwilkę, aż będą dobrze ciepłe i na stół. Pycha!
Potrzebne przybory:
pewnie jakaś patelnia i mieszadełko:-)
Uwagi:
Ważne jest, żeby ładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, szczególnie żeby z mąki nie porobiły się grudki. Osobiście dodaję do tego sosu zamiast wody wywar, który wychodzi, jak się robi gołąbki i kapusta puszcza sok.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Przemo |