Składniki:
Ciato:
4 szklanki mąki,
3/4 dużego (100 g) opakowania drożdży,
4 łyżki oleju,
1,5 szklanki mleka (może też być woda).
Dodatki:
ser żółty - ilość wg uznania,
cebula średniej wielkości 3 szt.,
kilka dag świeżych pieczarek,
papryka konserwowa,
kiełbasa, szynka, boczek,
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek 200 g,
keczup Kotlin meksykański,
zioła prowansalskie,
papryka mielona słodka,
olej lub margaryna do smażenia
Jak przyrządzić?
Mąkę wsypujemy do odpowiedniego naczynia, dodajemy sól. W międzyczasie delikatnie podgrzewamy mleko (żeby było letnie), następnie dodajemy do mleka pokruszone drożdże. Mieszamy aż do zniknięcia jakichkolwiek grudek drożdży. Po wymieszaniu wlewamy je do naczynia z mąką. Wszystko ładnie mieszamy, dodając co jakiś czas mąki. Ciasto musi być dokładnie wygniecione, tak żeby łatwo odrywało się od ścianek miski. Gdy stwierdzimy, że jest gotowe, na ścianki miski sypiemy mąkę, żeby nam zbytnio ciasto nie przywierało podczas rośnięcia. Miskę przykrywamy czystą szmatką i odstawiamy do ciepłego miejsca na 30-60 min do wyrośnięcia.Teraz mamy czas na przygotowanie dodatków. Cebule kroimy, podsmażamy na patelni aż do osiągnięcia pożądanego stanu. Oczyszczamy pieczarki i podsmażamy je przez 5-10 min na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy 1-2 pokrojone ząbki czosnku dla smaku i aromatycznego zapachu. Na koniec do pieczarek dodajemy wcześniej przygotowaną cebulę, tak żeby po przygotowaniu ciasta można było wszystko razem przygrzać przed nałożeniem. Resztę składników typu kiełbasa, boczek itp. kroimy w kostkę w ilości wg uznania. Oczywiście dodatki typu kukurydza, ananas i inne również wg gustu przyrządzającego. Gotowe ciasto wykładamy z miski, kształtujemy do naszej blachy, spód blachy posypujemy mąką. Układamy na blasze ciasto. Wierzch ciasta smarujemy koncentratem pomidorowym, nakładamy pokrojoną kiełbasę, boczek, paprykę konserwową, całość przykrywamy farszem czosnkowo-grzybowo-cebulowym, górę posypujemy startym serem. Całość przyprawiamy ziołami prowansalskimi, delikatnie posypujemy mieloną papryką.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 200 st. około 25 min, kontrolując co jakiś czas stan potrawy.Po upieczeniu górę polewamy keczupem meksykańskim i gotowe...
Jak podawać?
Podajemy pizzę szczególnie w sezonie letnim ze świeżym pomidorkiem i szczypiorkiem na wierzchu.
Uwagi:
Pizzę można również "podzielić" na np. 4 części i każdą z nich przygotować z innymi dodatkami: na słodko, z tuńczykiem, wegetariańską, na ostro.... Wszystko wg inwencji twórczej przyrządzającego.Potrawa szczególnie polecana na wszelkiego typu domowe imprezki. Sukces gwarantowany :D
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Krzys M |