Makaron tagliatelle w sosie śmietankowym

Przepis kulinarny

Składniki:

Makaron tagliatelle na 4 osoby (może być mieszany zielony i zwykły), 1 cebula, 10 dag boczku wędzonego, kilka dużych pieczarek, kilka suszonych pomidorów, kilkanaście czarnych oliwek, 1 szklanka wysokoprocentowej śmietany (30%), pół szklanki startego parmezanu, liście świeżej szałwii, posiekana natka pietruszki (tak około półtorej łyżki), masło, świeżo mielony pieprz, sól.

Jak przyrządzić?

Przepis ten jest kolejną wariacją na temat makaronów w sosie śmietankowym tym razem bardzo bogatą w składniki i smaki (oraz mnóstwo kalorii), ale równie dobrą jak proste danie.Na dużej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy boczek, posiekaną cebulę, potem pieczarki. Całość zalewamy śmietaną i gotujemy na średnim ogniu około trzech minut, dodajemy pokrojone suszone pomidory i porwane liście szałwii. Następnie dodajemy ugotowane tagliatelle (pamiętajmy: al dente), posypujemy częścią parmezanu, pieprzymy i solimy, mieszamy. Na koniec dodajemy oliwki, posypujemy resztą parmezanu oraz pietruszką.

Potrzebne przybory:

patelnia i garnek

Jak podawać?

W pięknym dużym, głębokim, białym talerzu z lampką czerwonego wytrawnego wina.

Uwagi:

Żeby makaron nie wypił nam sosu, najpierw go zahartujcie w zimnej wodzie oraz nie trzymajcie za długo na patelni z sosem. Jako że uwielbiam oliwki i parmezan, dodaję te składniki jeszcze do potrawy już na talerzu. Potrawę ogólnie robi się bardzo szybko, tak po włosku, "na dużym ogniu i szybko". Nie starajcie się dusić pieczarek, one mają być takie półsurowe.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćkaloryczne, że ho ho
Autordżigit

Makaron tagliatelle w sosie śmietankowym: Podobne przepisy

Makaron tagliatelle w sosie śmietankowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy