Składniki:
Makaron tagliatelle na 4 osoby (może być mieszany zielony i zwykły), 1 cebula, 10 dag boczku wędzonego, kilka dużych pieczarek, kilka suszonych pomidorów, kilkanaście czarnych oliwek, 1 szklanka wysokoprocentowej śmietany (30%), pół szklanki startego parmezanu, liście świeżej szałwii, posiekana natka pietruszki (tak około półtorej łyżki), masło, świeżo mielony pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Przepis ten jest kolejną wariacją na temat makaronów w sosie śmietankowym tym razem bardzo bogatą w składniki i smaki (oraz mnóstwo kalorii), ale równie dobrą jak proste danie.Na dużej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy boczek, posiekaną cebulę, potem pieczarki. Całość zalewamy śmietaną i gotujemy na średnim ogniu około trzech minut, dodajemy pokrojone suszone pomidory i porwane liście szałwii. Następnie dodajemy ugotowane tagliatelle (pamiętajmy: al dente), posypujemy częścią parmezanu, pieprzymy i solimy, mieszamy. Na koniec dodajemy oliwki, posypujemy resztą parmezanu oraz pietruszką.
Potrzebne przybory:
patelnia i garnek
Jak podawać?
W pięknym dużym, głębokim, białym talerzu z lampką czerwonego wytrawnego wina.
Uwagi:
Żeby makaron nie wypił nam sosu, najpierw go zahartujcie w zimnej wodzie oraz nie trzymajcie za długo na patelni z sosem. Jako że uwielbiam oliwki i parmezan, dodaję te składniki jeszcze do potrawy już na talerzu. Potrawę ogólnie robi się bardzo szybko, tak po włosku, "na dużym ogniu i szybko". Nie starajcie się dusić pieczarek, one mają być takie półsurowe.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | kaloryczne, że ho ho |
Autor | dżigit |