Składniki:
2 litry mleka,
duża śmietana 18%,
szklanka cukru pudru,
4 całe jajka,
250 g margaryny lub masła,
kakao,
paczka biszkoptów,
paczka cukru waniliowego
Jak przyrządzić?
Zagotować mleko w garnku, w międzyczasie roztrzepać jajka ze śmietaną. Gdy mleko będzie gorące, wlać do niego masę, gotować, ciagle mieszając, aż wytrąci nam się twaróg.Gdyby tak się nie stało, dodać szczyptę kwasku cytrynowego.Uwaga: mieszać po dnie, bo się przypali!Twaróg odcedzić i odstawić do wystygnięcia.Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i z cukrem pudrem, gdy masa będzie gładka, dodać twaróg. Utrzeć na jednolitą masę. Podzielić ją na pół,do 1/2 dodać łyżeczkę kakao i wymieszać.Dno okrągłej tortownicy wyłożyć biszkoptami i wyłożyć na nie masę kakaową, a następnie waniliową.Wierzch można obłożyć biszkoptami i posypać cukrem pudrem lub startą gorzką czekoladą.oczywiście schłodzić - trzymać w lodówce.
Potrzebne przybory:
miska, garnek, mikser, durszlak, duża łyżka do mieszania
Jak podawać?
Koniecznie dobrze schłodzone, bo jak sama nazwa wskazuje, jest to lodowiec.
Uwagi:
Polecam bardzo serdecznie na upalne dni i długie zimowe wieczory. Pycha!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | a czy to ważne? |
Autor | kate124 |