Jarzębiak - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1/2 l spirytusu, 1/2 l przegotowanej ostudzonej wody, 2-3 dag mocno dojrzałej, zbieranej po przymrozkach, suszonej jarzębiny, 3 suszone śliwki (kalifornijskie), 2 główki suszonego głogu lub 4 suszone śliwki tarniny, 10-15 rodzynek, 3-5 stołowych łyżek cukru,
ew. dodatkowo, dla wzbogacenia aromatu 100 ml koniaku
albo 1 suszona figa i 1 daktyl.

Jak przyrządzić?

Jarzębinę wraz z suszonymi śliwkami, rodzynkami, głogiem (lub tarniną), suszonym daktylem i figą zalewamy roztworem wymieszanego pół na pół z przegotowaną wodą spirytusu, dodając cukier. Odstawiamy na minimum kilka tygodni (najlepiej parę miesięcy!!!) w ciemne miejsce. Zlewamy następnie całość przez bibułę do czystej suchej butelki. Schładzamy i podajemy. Świetnie też smakuje w temp. pokojowej.Jeżeli zamiast daktyla i figi chcemy użyć koniaku, to po zlaniu trunku przez bibułkę dodajemy 100 ml koniaku. Mieszamy i koniecznie zostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny.

Uwagi:

Całość prosta, ale dla cierpliwych :))) Od dojrzewania tego trunku zależą właściwości aromatyczno-smakowe.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje1
Kalorycznośćbardzo wysoka
Przybliżony koszt20 zł
AutorOSKA

Jarzębiak: Podobne przepisy

Jarzębiak: wypróbuj również

Poncze i drinki na gorąco

... (bądź jarzębiaku),25ml likieru pomarańczowego,5 lasek cynamonu,4 łyżeczki cukru   Cukier, rum i jedną laskę cynamonu podgrzewamy w małym rondelku, aż do rozpuszczenia się cukru. W kolejnym rondelku ...

dawno temu

Powiązane Tematy