Składniki:
1/2 l spirytusu, 1/2 l przegotowanej ostudzonej wody, 2-3 dag mocno dojrzałej, zbieranej po przymrozkach, suszonej jarzębiny, 3 suszone śliwki (kalifornijskie), 2 główki suszonego głogu lub 4 suszone śliwki tarniny, 10-15 rodzynek, 3-5 stołowych łyżek cukru,
ew. dodatkowo, dla wzbogacenia aromatu 100 ml koniaku
albo 1 suszona figa i 1 daktyl.
Jak przyrządzić?
Jarzębinę wraz z suszonymi śliwkami, rodzynkami, głogiem (lub tarniną), suszonym daktylem i figą zalewamy roztworem wymieszanego pół na pół z przegotowaną wodą spirytusu, dodając cukier. Odstawiamy na minimum kilka tygodni (najlepiej parę miesięcy!!!) w ciemne miejsce. Zlewamy następnie całość przez bibułę do czystej suchej butelki. Schładzamy i podajemy. Świetnie też smakuje w temp. pokojowej.Jeżeli zamiast daktyla i figi chcemy użyć koniaku, to po zlaniu trunku przez bibułkę dodajemy 100 ml koniaku. Mieszamy i koniecznie zostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny.
Uwagi:
Całość prosta, ale dla cierpliwych :))) Od dojrzewania tego trunku zależą właściwości aromatyczno-smakowe.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | OSKA |