Sk艂adniki:
0,5 l spirytusu, 5 cytryn, 0,33 l miodu, przyprawy: gozdziki, cynamon, kardamon, galka muszkatolowa, imbir.
Jak przyrz膮dzi膰?
Z cytryn wycisnac sok, zmieszac z miodem (mozna lekko podgrzac), w szklance wody zaparzyc ziolka, wlac do miodu, dodac alkohol.
Potrzebne przybory:
2 garnki, wyciskarka do cytrusow
Jak podawa膰?
Najlepiej na cieplo, im dluzej stoi tym lepszy (pilam polroczny). W umiarkowanych ilosciach w wesolych okolicznosciach.
Uwagi:
Miod nie moze byc cieplejszy niz 40 stopni, ale moze byc sztuczny, choc mozna zapomniec wtedy o leczniczych wlasciwosciach. Przyprawy po szczypcie wedlug upodoban wlasnych.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | litr |
Przybli偶ony koszt | 30 z艂 |
Autor | EDYTA |