Składniki:
Ciasto: 40 dag mąki pszennej, 20 dag cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 margaryna Bielska, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1-2 jajka całe.
Masa śmietanowa: 1/2 l kwaśnej śmietany, 10 dag cukru, 2 cukry waniliowe, 15 dag rodzynek, 15 dag orzechów grubo siekanych, 4 galaretki (czerwona, zielona, pomarańczowa, żółta), każda osobno zrobiona i po zastygnięciu pokrojona w średnią kostkę, 5 dag żelatyny rozpuszczonej w 3/4 szkl. gorącej wody, kawa Nesca do ponczowania placków.
Polewa: 1/2 margaryny mlecznej, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 1 całe jajo, 1-2 łyżki zimnej wody (w zależności jakie duże jajko).
Najlepiej najpierw wymieszać cukier, kakao, jajo, a dopiero potem dodawać po trochu wody. Masa powinna być dosyć gęsta.
Jak przyrządzić?
Ze składników ciasta zrobić kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Upiec 3 cienkie placki. Jeden upieczony placek ponownie włożyć do blaszki, naponczować kawą Nescą. Śmietanę, cukier i cukier waniliowy dobrze ubić. Dodać wcześniej pokrojoną w kostkę galaretkę, rodzynki, orzechy i 1/2 pokruszonego jednego placka. Teraz wlać wcześniej rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, szybko i dokładnie wymieszać z masą śmietanową i całość wylać na naponczowany placek. Masę wyrównać i przyłożyć drugim kruchym plackiem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Następnie naponczować wierzchni placek. Zrobić polewę: do rondelka dać cukier, kakao, jajko i wodę. Wszystko wyrobić na jednolitą masę.Postawić na bardzo małym ogniu, włożyć do masy twardą schłodzoną margarynę i mieszając doprowadzić do ropuszczenia margaryny i połączenia wszystkich składników polewy. Gotową ciepłą polewę wylać na ciasto. Po zastygnięciu polewy placek posypać siekanymi orzechami wymieszanymi z wiórkami kokosowymi.
Uwagi:
Placek dobry jest już na drugi dzień, ale najlepszy po kilku dniach kiedy orzechy i rodzynki dobrze napęcznieją, a ciasto dobrze nawilgnie. Smacznego! Przepis jest na dużą blaszkę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | DAMAJANTE |