Sk艂adniki:
kostka rosolowa
2,5 glowki czosnku
pol szklanki bialego polwytrawnego wina
przyprawy - sol, pieprz, slodka papryka, tymianek
chlebek - na grzanki, moze byc tez groszek ptysiowy
no i troche tartego sera zoltego
Jak przyrz膮dzi膰?
Gotujemy wrzatek i wrzucamy do niego 1,5 kostki bulionowe (najlepsza z kurczaka lub warzywna), jak sie rozpusci to 2 lyzeczki tymianku i gotujemy 5 minut. Do tego wrzucamy czosnek - cale, obrane zabki i gotujemy ok. 25 minut. Za ten czas czosnek zmieknie i bedzie mozna go przetrzec przez sitko, co tez czynimy. Na koniec dolewamy wina i dodajemy przyprawy.
Jak podawa膰?
Ja podaje zupke z grzankami (chleb kroje w male kostki i podsuszam na patelni, czasami z maslem) i lekko posypane tartym serem. Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | pupiszonek |