Składniki:
piersi kurczaka, cebula, żółty ser, majonez, olej, przyprawy.
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka /ścinam grubszą część, aby pierś miała jednakową grubość/ posolić, popieprzyć, dodać ulubioną przyprawę do kurczaka, na tak przygotowana pierś nałożyć warstwę cebuli pokrojoną w talatki, na cebulę plaster żółtego sera /ok. 0,5 cm grubości/, na ser grubą warstwę majonezu /ja kładę na jedna pierś ok. 3 łyżki majonezu/. Tak przygotowaną pierś układam na blaszce do pieczenia ciasta /bez smarowania/, wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 30 min. w temp. 200 st. Pierś jest gotowa kiedy majonez jest przypieczony na brązowo.
Jak podawać?
Gotowe danie można podawać z ziemniakami, frytkami, makaronem - wg uznania, lub bez dodatków.
Uwagi:
Zamiast piersi z kurczaka można użyć plastra surowej karkówki, klopsa z surowego mięsa mielonego z dodatkiem jednego surowego jajka lub innego mięsa. Zamiast mięsa można jako spód użyć gotowanych, pokrojonych w plasty ziemniaków.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Danusia |