Składniki:
Ciasto: 3 małe jajka, 1 niecała szk. cukru kryształu, 1 kopiata łyżka smalcu, 1 dag drożdży, 1 niepełna łyżeczka amoniaku, 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 30%, ¾ szk. mleka, 1 łyżka żelatyny, 1 bita śmietana w torebce, cukier puder do smaku.
Toffi: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, orzeszki ziemne niesolone.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Wszystkie składniki dać do miski i wymieszać, dodać tyle maki żeby rozczyn miał konsystencje śmietany. Następnego dnia dodać tyle mąki żeby ciasto miało konsystencje jak na pierogi. Dzielimy na 2 części i pieczemy na złoto (krótko).
Masa śmietankowa:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, następnie rozpuścić w gorącym mleku i odstawić do przestygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Śmietanę kremówkę upić następnie wsypać bitą śmietanę i dalej ubijać dodawać po trochę cukru pudru i wlewać żelatynę. Wylewać powoli na placek i przykryć drugim.
Toffi:
Puszkę mleka gotować zanurzoną w wodzie 3 godz. Przestudzoną puszkę otworzyć i zawartość rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 30 |
Autor | DOROMITA |