Escalivada - pieczone warzywa z grilla - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 4 średnie bakłażany
- 4 duże czerwone papryki
- 4 małe cebule
- 3 małe pomidory (pokrojone na połówki)
- 2 ząbki czosnku
- 12 solonych anchois
- Vegeta lub szczypta soli do smaku
- oliwa extra virgen.

Jak przyrządzić?

Warzywa ułóż na grillu z węglem drzewnym lub na ruszcie piekarnika. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Upieczone papryki opłucz zimną wodą i zdejmij skórę. Pokrój w paseczki i włóż do dużej miski. Bakłażany pieką się nieco krócej. Kiedy trochę przestygną obierz je, podziel na kawałki i włóż do miski. Cebule też pieką się krócej: po przestygnięciu pokrój je na połówki i włóż do miski. Upieczone połówki pomidorów włóż do miski w całości. Warzywa posól do smaku, najlepiej solą gruboziarnistą lub dopraw Vegetą. Na koniec polej wszystko obficie oliwą z oliwek, dodaj posiekany czosnek i anchois.

Potrzebne przybory:

Grill

Jak podawać?

Escalivadę podaje się na ciepło, jako oddzielne danie lub dodatek do ryżu, dziczyzny, drobiu i ryb.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Autorania

Escalivada - pieczone warzywa z grilla: Podobne przepisy

Escalivada - pieczone warzywa z grilla: wypróbuj również

Powiązane Tematy