Składniki:
- 4 średnie bakłażany
- 4 duże czerwone papryki
- 4 małe cebule
- 3 małe pomidory (pokrojone na połówki)
- 2 ząbki czosnku
- 12 solonych anchois
- Vegeta lub szczypta soli do smaku
- oliwa extra virgen.
Jak przyrządzić?
Warzywa ułóż na grillu z węglem drzewnym lub na ruszcie piekarnika. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Upieczone papryki opłucz zimną wodą i zdejmij skórę. Pokrój w paseczki i włóż do dużej miski. Bakłażany pieką się nieco krócej. Kiedy trochę przestygną obierz je, podziel na kawałki i włóż do miski. Cebule też pieką się krócej: po przestygnięciu pokrój je na połówki i włóż do miski. Upieczone połówki pomidorów włóż do miski w całości. Warzywa posól do smaku, najlepiej solą gruboziarnistą lub dopraw Vegetą. Na koniec polej wszystko obficie oliwą z oliwek, dodaj posiekany czosnek i anchois.
Potrzebne przybory:
Grill
Jak podawać?
Escalivadę podaje się na ciepło, jako oddzielne danie lub dodatek do ryżu, dziczyzny, drobiu i ryb.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | ania |