Cannelloni po zamojsku

Przepis kulinarny

Składniki:

makaron cannelloni, 40 dag miesa mielonego, 40 dag startego sera żółtego, pół kilo pieczarek, sos pomidorowy, ząbek czosnku, mała cebulka, pieprz, sól, bazylia, oregano, papryczka chilli.
sos pomidorowy: pomidory z puszki, bez skórkiząbek czosnku, papryczka chilli, sół, pieprz.

Jak przyrządzić?

Pieczarki, cebulę, czosnek i papryczkę (wszystko drobno posiekane) podsmażyć na patelni, najlepiej na masełku. Po przestudzeniu połączyć z mięsem, dodać pieprz, sól bazylię, oregano a także pół szklanki startego zółtego sera. Tak przygotowanym farszem napełniać makaron cannelloni. Naczynie żaroodporne wysmarować sosem pomidorowym (składniki sosu wymieszać dodać posiekane pomidory), makaron układać jedną rurkę obok drugiej. Posypać żółtym serem i jeszcze raz polać po wierzchu sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 30 minut.Następnie wyjąć posypać resztą żółtego sera i zapiekać jeszcze ok. 10 minut. Smacznego.

Jak podawać?

Można posypać dodatkowo parmezanem. Pięknie wygląda z listkiem bazylii.

Uwagi:

Sos pomidorowy domowej roboty można zastąpić takim ze sklepu, wg mnie najlepszy pudliszki.
Najlepsze z czerwonym winem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Przybliżony koszt30 zł
Autorweronika1984

Cannelloni po zamojsku: Podobne przepisy

Cannelloni po zamojsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy