Cannelloni po zamojsku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

makaron cannelloni, 40 dag miesa mielonego, 40 dag startego sera żółtego, pół kilo pieczarek, sos pomidorowy, ząbek czosnku, mała cebulka, pieprz, sól, bazylia, oregano, papryczka chilli.
sos pomidorowy: pomidory z puszki, bez skórkiząbek czosnku, papryczka chilli, sół, pieprz.

Jak przyrządzić?

Pieczarki, cebulę, czosnek i papryczkę (wszystko drobno posiekane) podsmażyć na patelni, najlepiej na masełku. Po przestudzeniu połączyć z mięsem, dodać pieprz, sól bazylię, oregano a także pół szklanki startego zółtego sera. Tak przygotowanym farszem napełniać makaron cannelloni. Naczynie żaroodporne wysmarować sosem pomidorowym (składniki sosu wymieszać dodać posiekane pomidory), makaron układać jedną rurkę obok drugiej. Posypać żółtym serem i jeszcze raz polać po wierzchu sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 30 minut.Następnie wyjąć posypać resztą żółtego sera i zapiekać jeszcze ok. 10 minut. Smacznego.

Jak podawać?

Można posypać dodatkowo parmezanem. Pięknie wygląda z listkiem bazylii.

Uwagi:

Sos pomidorowy domowej roboty można zastąpić takim ze sklepu, wg mnie najlepszy pudliszki.
Najlepsze z czerwonym winem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Przybliżony koszt30 zł
Autorweronika1984

Cannelloni po zamojsku: Podobne przepisy

Cannelloni po zamojsku: wypróbuj również

Trzy pomysły na farsz do cannelloni (i nie tylko)

...   Pierwotnie ten tekst miał być o czymś zupełnie innym, ale piszę go „na głodnego”, a przez tekst Damiesy mam straszną ochotę na cannelloni. Tyle moich osobistych wynurzeń. A co do cannelloni – któż ... Pierwotnie ten tekst miał być o czymś ...

dawno temu

Jak zrobić cannelloni?

... zadanie jest do wykonania, jeśli tylko poznacie tajniki przygotowania pysznej włoskiej potrawy pod tajemniczą nazwą cannelloni. ... jest do wykonania, jeśli tylko poznacie tajniki przygotowania pysznej włoskiej potrawy pod tajemniczą nazwą ...

dawno temu

Cannelloni ze szpinakiem

... tylko z klasycznych nitek, spaghetti albo kokardek, czas, aby twoja kuchnia przestała być nudna. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jakie rodzaje makaronów możesz wykorzystać do ulubionych potraw, a także poznasz przepis na cannelloni ...

dawno temu

Makaron cannelloni - przepisy

... Włoska kuchnia to bogaty zestaw potraw, które z dodatkiem sosu pomidorowego i sera żółtego stanowią kulinarną wizytówkę tamtych rejonów świata. Jednym z takich specjałów jest cannelloni ... tych charakterystycznych kluseczek. Wybór farszu do ...

dawno temu

Makaronowo w kuchni

... . Przekładane sosem i mięsnym farszem oraz udekorowane żółtym serem i zapiekane w piekarniku stanowią jedno z najsmaczniejszych dań rodem ze słonecznej Italii.   Cannelloni – dość sporej średnicy rurki ...

dawno temu

Potrawy z mięsa mielonego

... wersji takie miękkie nadzienie z drobiu czy wieprzowiny dobrze jest zastosować także jako farsz do cannelloni i napełnione rurki polać ulubionym sosem np. grzybowym czy brokułowym.Mięsne nadzienie ...

dawno temu

Nadziewany makaron

... jest przygotowanie makaronu nadziewanego. Oczywiście, mówiąc o tego typu recepturze, musimy ograniczyć się do dwóch rodzajów makaronów. Z jednej strony będzie to makaron cannelloni, mający kształt dużych ...

dawno temu

Dania z serem

... witamin. Kunszt kucharski polega jednak na tym, aby na bazie tego sera tworzyć prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Fetę możemy więc wkomponować w cannelloni łącząc ją ze szpinakiem, przyrządzić ...

dawno temu

Powiązane Tematy