Enchiladas

Przepis kulinarny

Składniki:

1 opakowanie Tortillas (w opakowaniu 4 sztuki sa zazwyczaj), filet z kurczaka albi dwa (filet z indyka tez sie nadaje), papryka czerwona, szczypior, kukurydza w puszcze, ser tarty, sol, pieprz, oliwa.
Na sos: pomidory w puszce, 2 lyzki przecieru pomidorowego, cebula, czosnek ze dwa zabki, oregano, sol, pieprz.

Jak przyrządzić?

Przygotowac farsz, mianowicie:
Kurczaczka pokroic w kostke, przyprawic i podsmazyc na oliwce, zdjac z ognia i pozostawc do ostygniecia. Nastepnie: papryke pokroic w kostke, posiekac szczypiorek, polaczyc dodajac kukurydze, kurczaka i starty ser. Tortillas przygotowac tak jak na opakowaniu pisza - trzeba je podgrzac, zeby byly bardziej plastyczne, tzn. gietkie. Przygotowany farsz nakladac na tortille i zwijac w rulon jak nalesniki. Ukladac w naczyniu zaroodpornym (moze byc tez jakas blaszka, tylko zeby prostokatna lub kwadratowa byla wtedy ladnie torlile sie ukladaja).
Przygotowac sos: pokroic cebule w kostke i czosnek tez, przysmazyc na patelni, dodac ze dwie lyzki przecieru pomidorowego i puszke pomidorow, przyprawic sola, pieprzem i oregano. Tak przygotowanym sosem polac wczesniej przygotowane tortille z farszem i do piekarnika lub mirofalowki z piekanikiem (tzw. umluft) na 180 st., na okolo 20 minut ale lepiej sprawdzac podczas zapiekania. Tak wygladaja enchiladas po mojemu, troche roboty przy tym jest ale warto. Smacznego :P

Potrzebne przybory:

patelnia, naczynie zaroodporne lub blaszka (nie duza)

Uwagi:

Tortille kupuje, poniewaz kilka razy probowalam zrobic ale sie nie udalo :( Kurczaka radze ostudzic, bo inaczej starty ser od razu sie stopi i zrobi sie bryla z farszu. Farsz jest uniwersalny - uzywam go tez do nadziewania filetow z kurczaka (kieszonki). Rozne wariacje z farszem wskazane :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje2 ew. 3
Autornikita

Enchiladas: Podobne przepisy

Enchiladas: wypróbuj również

Powiązane Tematy