Sk艂adniki:
1 opakowanie Tortillas (w opakowaniu 4 sztuki sa zazwyczaj), filet z kurczaka albi dwa (filet z indyka tez sie nadaje), papryka czerwona, szczypior, kukurydza w puszcze, ser tarty, sol, pieprz, oliwa.
Na sos: pomidory w puszce, 2 lyzki przecieru pomidorowego, cebula, czosnek ze dwa zabki, oregano, sol, pieprz.
Jak przyrz膮dzi膰?
Przygotowac farsz, mianowicie:
Kurczaczka pokroic w kostke, przyprawic i podsmazyc na oliwce, zdjac z ognia i pozostawc do ostygniecia. Nastepnie: papryke pokroic w kostke, posiekac szczypiorek, polaczyc dodajac kukurydze, kurczaka i starty ser. Tortillas przygotowac tak jak na opakowaniu pisza - trzeba je podgrzac, zeby byly bardziej plastyczne, tzn. gietkie. Przygotowany farsz nakladac na tortille i zwijac w rulon jak nalesniki. Ukladac w naczyniu zaroodpornym (moze byc tez jakas blaszka, tylko zeby prostokatna lub kwadratowa byla wtedy ladnie torlile sie ukladaja).
Przygotowac sos: pokroic cebule w kostke i czosnek tez, przysmazyc na patelni, dodac ze dwie lyzki przecieru pomidorowego i puszke pomidorow, przyprawic sola, pieprzem i oregano. Tak przygotowanym sosem polac wczesniej przygotowane tortille z farszem i do piekarnika lub mirofalowki z piekanikiem (tzw. umluft) na 180 st., na okolo 20 minut ale lepiej sprawdzac podczas zapiekania. Tak wygladaja enchiladas po mojemu, troche roboty przy tym jest ale warto. Smacznego :P
Potrzebne przybory:
patelnia, naczynie zaroodporne lub blaszka (nie duza)
Uwagi:
Tortille kupuje, poniewaz kilka razy probowalam zrobic ale sie nie udalo :( Kurczaka radze ostudzic, bo inaczej starty ser od razu sie stopi i zrobi sie bryla z farszu. Farsz jest uniwersalny - uzywam go tez do nadziewania filetow z kurczaka (kieszonki). Rozne wariacje z farszem wskazane :)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 2 ew. 3 |
Autor | nikita |