Duszonka środziemnomorska - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

3 bakłażany średniej wielkości,
średniej wielkości cukinia,
4 pomidory,
2 cebule,
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1/4 szklanki oleju.

Jak przyrządzić?

Bakłażany umyj i pokrój w półplastry o grubości ok. 1 cm. Posól, odstaw na 30 min. aż wydzieli się gorzki sok. Nastepnie odsącz i przetrzyj papierowym ręczkiem do sucha. Pomitory sparz i pokrój w grubą kostke. Cebule obierz i pokrój w gruba kostkę. Rozgrzej olej na patelni, włóż bakłażany i zarumień z obydwu stron. Następnie dodaj warzywa (pomidory, cebule i cukinie) przykryj pokrywą i duś. Na koniec przypraw danie ziołami i posyp natka z pietruszki. Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Autoranioleczka

Duszonka środziemnomorska: Podobne przepisy

Powiązane Tematy