Składniki:
3 bakłażany średniej wielkości,
średniej wielkości cukinia,
4 pomidory,
2 cebule,
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1/4 szklanki oleju.
Jak przyrządzić?
Bakłażany umyj i pokrój w półplastry o grubości ok. 1 cm. Posól, odstaw na 30 min. aż wydzieli się gorzki sok. Nastepnie odsącz i przetrzyj papierowym ręczkiem do sucha. Pomitory sparz i pokrój w grubą kostke. Cebule obierz i pokrój w gruba kostkę. Rozgrzej olej na patelni, włóż bakłażany i zarumień z obydwu stron. Następnie dodaj warzywa (pomidory, cebule i cukinie) przykryj pokrywą i duś. Na koniec przypraw danie ziołami i posyp natka z pietruszki. Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | anioleczka |