Składniki:
1/ kilogram baraniny lub jeszcze lepiej - jagnięciny
2/ pół łyżeczki suszonej mięty
3/ pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina
4/ 3 łyżki winnego octu
5/ 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
6/ łyżka soli
7/ pół łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
8/ po szczypcie rozmarynu i tymianku
Jak przyrządzić?
Z mięsa dokładnie odcinam wszelki tłuszcz i kroję je na kostki o boku 3 cm. Do dużej miski wlewam i wrzucam pozostałe składniki i dokładnie mieszam.Do tak przygotowanej marynaty wkładam mięso i ponownie mieszam. Mięso w marynacie wstawiam do lodówki na kilka godzin (3 do 5 godzin). Po tym czasie nadziewam na szpadki i piekę na grillu, często polewając marynatą. Spożywać z chlebem.
Jak podawać?
Najlepiej spożywać z chlebem, dodatek czegoś "ostrego" leży już w inwencji i guście konsumujących.
Uwagi:
Souwlaki to PYSZNE szaszłyki z niedocenianego przez nas mięsa, czyli baraniny. Aby mięso nie miało mocnego, charakterystycznego zapachu, za którym nie wszyscy przepadają, należy dokładnie wykroić z niego cały tłuszcz. Składniki marynaty, tj. wino i ocet sprawiają, że szaszłyki będą kruche i soczyste. Zioła zaś zapewniają niesamowity aromat.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Anna z Lublina |