Składniki:
1 duży bakłażan,
1 opakowanie serka feta,
1 pęczek świeżej pietruszki,
sól,
olej do smażenia,
delikatny ocet winny lub balsamiczny,
oliwa lub dobry olej sałatkowy.
Jak przyrządzić?
1. Bakłażana pokroić wzdłuż w plasterki o grubośći 0,5 - 1 cm.Gdynia, 5 grudnia 2005 2. Posolić z obu stron i pozostawić na ok. 10-20 min. aż puści sok, serek feta dokładnie wymieszać, żeby nadawał się do smarowania, pietruszkę posiekać.Gdynia, 5 grudnia 20053. Osuszyć plasterki bakłażana papierowym ręcznikiem.Gdynia, 5 grudnia 20054. Smażyć na oleju aż będą złote i osuszyć na papierowym ręczniku.Gdynia, 5 grudnia 20055. Kiedy przestygną posmarować fetą i posypać pietruszką a następnie zwinąć w roladki.Gdynia, 5 grudnia 20056. Skropić bakłażana oliwą i octem i włożyc do lodówki na ok. 1 godzinę. Podawać schłodzone jako przystawkę.
Potrzebne przybory:
patelnia, drewniana łyżka, papierowe ręczniki
Jak podawać?
podawać na zimno jako przystawkę
Uwagi:
Bakłażanowe roladki są znakomitą i elegancką przystawką na romantycznej kolacji (w końcu nie tylko pietruszka ale i bakłażan uznawany jest za afrodyzjak a jego druga, zapomniana już chyba nazwa to "gruszka miłości") ale należy pamiętać, że w dużych ilościach może okazać się ciężkostrawny więc nie przesadzajcie z jego ilością.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | niska-średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | bura_kotka |