Bakłażanowe roladki

Przepis kulinarny

Składniki:

1 duży bakłażan,
1 opakowanie serka feta,
1 pęczek świeżej pietruszki,
sól,
olej do smażenia,
delikatny ocet winny lub balsamiczny,
oliwa lub dobry olej sałatkowy.

Jak przyrządzić?

1. Bakłażana pokroić wzdłuż w plasterki o grubośći 0,5 - 1 cm.Gdynia, 5 grudnia 2005 2. Posolić z obu stron i pozostawić na ok. 10-20 min. aż puści sok, serek feta dokładnie wymieszać, żeby nadawał się do smarowania, pietruszkę posiekać.Gdynia, 5 grudnia 20053. Osuszyć plasterki bakłażana papierowym ręcznikiem.Gdynia, 5 grudnia 20054. Smażyć na oleju aż będą złote i osuszyć na papierowym ręczniku.Gdynia, 5 grudnia 20055. Kiedy przestygną posmarować fetą i posypać pietruszką a następnie zwinąć w roladki.Gdynia, 5 grudnia 20056. Skropić bakłażana oliwą i octem i włożyc do lodówki na ok. 1 godzinę. Podawać schłodzone jako przystawkę.

Potrzebne przybory:

patelnia, drewniana łyżka, papierowe ręczniki

Jak podawać?

podawać na zimno jako przystawkę

Uwagi:

Bakłażanowe roladki są znakomitą i elegancką przystawką na romantycznej kolacji (w końcu nie tylko pietruszka ale i bakłażan uznawany jest za afrodyzjak a jego druga, zapomniana już chyba nazwa to "gruszka miłości") ale należy pamiętać, że w dużych ilościach może okazać się ciężkostrawny więc nie przesadzajcie z jego ilością.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje6-8
Kalorycznośćniska-średnia
Przybliżony koszt8 zł
Autorbura_kotka

Bakłażanowe roladki: Podobne przepisy

Bakłażanowe roladki: wypróbuj również

Powiązane Tematy