Składniki:
1 kg twarogu (najlepszy już zmielony np. z Biedronki),
2 duze butelki śmietany (każda po 400 ml),
1/2 kostki Kasi,
1/2 szklanki mleka w proszku,
1/2 szklanki mąki,
8 jajek,
1 1/2 szklanki cukru,
2 opakowania cukru waniliowego,
aromat cytrynowy (kilka kropel),
rodzynki,
2 duże paczki herbatników.
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać Kasię,twaróg oraz ubitą na sztywno smietanę i aromat dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko w proszku i mąkę, miksować do czasu aż nie będzie żadnych grudek. Dodać rodzynki i ubitą na sztywno pianę z białek. Dużą formę nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, następnie wyłożyc formę herbatnikami. Na herbatniki wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 50 minut. Smacznego :)
Uwagi:
Jest to baaaardzo duża porcja,więc na początek proponuję zrobić ciasto wykorzystując połowę skladników!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Agusia82 |