Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku,
10 dag sera pleśniowego Lazur (typu Rokpol),
średnia cebula,
2-4 ząbki czosnku,
szklanka mleka,
łyżka masła,
odrobina oleju do smażenia,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Szpinak rozmrażamy na patelni, odlewamy nadmiar wody. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek, dodajemy do szpinaku, mieszamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie wlewamy do masy mleko, a po wymieszaniu składników rozkruszamy ser Lazur. Mieszając czekamy na jego roztopienie się. Do tak przygotowanej masy (można wyłączyć gaz pod patelnią) wsypujemy makaron ugotowany al dente i pomagamy mu łyżką w oklejeniu się masą szpinakową.
Uwagi:
Ilość ząbków czosnku należy uzależnić od indywidualnych upodobań. Ser pleśniowy Lazur, w przeciwieństwie do sera żółtego, nadaje potrawie dodatkowo słonawo-gorzki smak. Potrawa sycąca.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | agumola |