Składniki:
pieczarki - 20-30 dag,
cebula - duża,
tarta bułka,
olej do smażenia,
jajko, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Pokrojoną na drobną kostkę cebulkę podsmażamy na tłuszczu, w tym czasie trzemy pieczarki na grubej tarce (całe), dodajemy jajko, 2 łyżki tartej bułki, sól, sporo pieprzu świeżo zmielonego, podsmażoną cebulkę, formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce, smażymy na oleju przez 5-10 minut.
Potrzebne przybory:
tarka, patelnia nóż i widelec (talerz)
Jak podawać?
z ziemniaczkami lub bułką
Uwagi:
Uwaga! Czas od starcia pieczarek do rozpoczęcia smażenia nie powinien przekraczać 5 minut, bo pieczarki zaczną puszczać soki i do odpowiedniej konsystencji będzie trzeba dodać więcej bułki, co nie wpływa korzystnie na smak.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 18 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | ArturB |