Składniki:
Ryż basmati, jarzyny, jakie masz w domu lub sobie wymarzysz, oliwa, odrobina kuminu, kormy, kurkumy, soli, bulion warzywny.
Jak przyrządzić?
Jeśli masz do dyspozycji warzywa typu młody ogórek, młoda cukinia, młody patison i w ogóle warzywa tego rodzaju, to obierz je i pokrój w kostkę mniej więcej 2-3 cm. To samo zrób z paprykami i ze wszystkim, co masz dostępne z warzyw. Te pokrojone warzywa (licząc solidną garść na jeden woreczek ryżu basmati) podsmaż lekko wraz z ryżem na oliwie. Następnie podlej bulionem i podduś do miękkości, pod koniec dodaj przyprawy.Potrawa ta jest dobra ciepła, a także zimna jako przekąska w podróży. Polecam!
Potrzebne przybory:
rondel, nóż, łyżka drewniana
Uwagi:
Stwierdziłem, że ta potrawa znakomicie nadaje się do zbijania wagi.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 18 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | snaflak |