Składniki:
Farsz: 0,5 kg mieszanki orzechów, 100 g sezamu, 100 ml miodu, 100 ml śmietanki 30%, 1 opakowanie wiśni Poltino, 100 g cukru pudru, 100 ml wody, 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej. Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki, ½ szklanki mleka, ½ szklanki wody, 2 żółtka, szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Ciasto: zmiksuj wszystkie składniki, a przed samym smażeniem ubij pianę z 2 białek i dodaj do ciasta. Na patelni rozgrzej olej lub odrobinę słoniny i usmaż placki. Farsz: na patelni rozpuść miód, a następnie wrzuć do niego orzechy i sezam. Ciągle mieszając, zrumień mieszankę. Kiedy już mieszanka uzyska odpowiedni kolor, wlej śmietankę i lekko odparuj farsz do otrzymania odpowiedniej, miękkiej konsystencji. W rondlu ugotuj syrop z cukru i wody. Po zagotowaniu wrzuć do niego wiśnie Poltino. Podduś krótko konfiturę i zagęść ją zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody. Placki naleśnikowe posmaruj farszem orzechowym i konfiturą z wiśni, następnie zwiń. Podawaj ozdobione konfiturą z wiśni. Naleśniki smakują wybornie na ciepło i na zimno. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | POLTINO |