Strzępiec - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

3 szkl. mąki, 5 żółtek, 3 łyżki cukru, 1 margaryna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kakao, bakalie, polewa ciemna.

Jak przyrządzić?

Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Zetrzeć na tarce białą część, na nią ciemną, a następmnie ubite białka z 1 szklanką cukru. Na białka wysypać bakalie (orzechy włoskie, rodzynki, wiórki kokosowe). Na to zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta (białą). Piec ok. 45 min. Po upieczeniu polać polewą ciemną i posypać wiórkami. Smacznego!

Uwagi:

Polewę robię wg przepisu mojej mamy: 2 łyżki śmietany kwaśnej, 1 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki margaryny. To zagotowuję i studzę.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
AutorKASIA

Strzępiec: Podobne przepisy

Powiązane Tematy