Składniki:
24 krewetki średniej wielkości, świeże lub mrożone (uprzednio je rozmrozić w zimnej wodzie), 4-8 ząbków czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki białego octu winnego (może być sok z cytryny), 2 łyżki oliwy, 3 łyżki masła, 2 łyżki soku z cytryny, 1 malutka ostra papryczka, ryż lub makaron (najlepszy grube wstążki) lub grzankani/zapiekanki wysmarowane oliwą z oliwek i czosnkiem.
Jak przyrządzić?
Krewetki obrać ze skorupek, usunąć czarne żyłki, opłukać w osolonej wodzie, osączyć na sicie (mrożonych nie płukać w osolonej wodzie). Dwa ząbki czosnku rozetrzeć z solą i pieprzem. Dolać 1/2 łyżki octu lub soku z cytryny. Włożyć krewetki i wymieszać. Odstawić na 20-30 min. Pozostałe ząbki czosnku rozgnieść. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić czosnek i smażyć 2-3 min. Włożyć krewetki, smażyć po 1,5 min z każdej strony. Gdy zrobią się różowe i nieprzezroczyste, zdjąć z ognia. Krewetki skropić sokiem z cytryny, wymieszać i podawać od razu.
Jak podawać?
Podawać z ryżem lub makaronem, lub grzankami i z sałatką z sałaty, pomidorów, ogórków, czarnych oliwek, czerwonej cebuli, oliwy z oliwek i odrobiny octu winnego. No i oczywiście do picia wino. Smacznego!
Uwagi:
Pycha!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Aloonia |