Składniki:
Płatki owsiane, miód, orzechy laskowe, jabłko, mleko, sok z cytryny, ew. owoce sezonowe.
Jak przyrządzić?
5-6 łyżek płatków owsianych zalać w miseczce 6-8 łyżkami zimnej, przegotowanej wody. Dodać łyżkę miodu i ok. 7-10 posiekanych orzechów laskowych. Zostawić na pół godziny. Przed jedzeniem dodać do płatków: starte na tarce duże jabłko, 5-6 łyżeczek mleka, sok z połowy cytryny. Surówką można jeszcze osłodzić. Wg Ireny Gumowskiej lepiej jednak tego już nie robić. Można także dodać owoce sezonowe, np. jagody, truskawki, maliny itp.
Uwagi:
Surówka ta zawiera prawie komplet witamin i soli mineralnych potrzebnych organizmowi człowieka. Zawiera także sporo niezbędnego błonnika. Zdaniem Ireny Gumowskiej danie to zaspokaja na wiele godzin łaknienie. Nie jesteśmy po nim głodni przez 5-8 godzin. Surówka ma korystny wpływ na cerę, włosy, paznokcie i kolor skóry. Wpływa nie tylko na urodę, także na dobre samopoczucie.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Aloonia |