Tort słodki jak najsłodsze wspomnienie dzieciństwa. Jednocześnie bardzo smaczny i naprawdę orzechowy. Ma swoich zagorzałych wielbicieli. Nikt w mojej rodzinie nie wyobraża sobie ważniejszych Świąt bez jego orzechowej słodyczy. Dorośli oblizują się jak dzieci. Dzieci pałaszują bez opamiętania.
Składniki:
Ciasto:
- 10 jaj,
- 20 łyżek cukru,
- 30 dkg wyłuskanych orzechów włoskich,
- 3 kopiate łyżki bułki tartej.
Krem:
- 50 dkg cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 20 dkg wyłuskanych orzechów włoskich,
- 1 kostka dobrego masła.
Jak przyrządzić?
Jak wykonać ciasto:1) Orzechy zmielić zostawiając kilka ładnych połówek do dekoracji.
2) Oddzielamy żółtka od białek i ucieramy z cukrem.
3) Ubijamy pianę na sztywno i dodajemy do utartych żółtek. Na to kładziemy zmielone orzechy. Sypiemy bułkę tartą. Wszystko razem należy wymieszać dokładnie i delikatnie.
4) Dużą tortownicę nacieramy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wkładamy do dobrze ogrzanego (ale nie gorącego) piekarnika na 1 godz. Ten czas można nieco wydłużyć, ale nie należy go skracać.
W tym czasie przygotowujemy masę do przełożenia:
1) Na małym ogniu stawiamy garnuszek z mlekiem, do którego nasypaliśmy cukier. Płyn ten musi się gotować długi czas. Trzeba go pilnować, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po ok. 30 min powinien stać się niemal przeźroczysty. Spuszczony kropelką na spodek, powinien zastygać w kształcie kulistym na powierzchni szkła. Ten etap pracy trzeba wykonywać cierpliwie i spokojnie. Pilnujemy, żeby płyn się nie przypalił, ani nie wykipiał.
2) Do miski wkładamy orzechy i zalewamy je wrzącym lukrem. Na to kładziemy masło w kawałkach i całość ucieramy tak długo, aż masa stanie się spoista i nieco ostygnie. Może się wydawać za rzadka - ale położona cienką warstwą stanie się sztywna i krucha.
Po upieczeniu i ostygnięciu wyjmujemy ciasto z tortownicy. Przekrawamy w środku i smarujemy kremem. Po złożeniu całości, smarujemy wierzch i boki pozostałą masą. Dekorujemy połówkami orzechów.
Uwagi:
Wydaje się niemożliwe, żeby się nie udało, nawet początkującym w kuchni. Jedynie wykonanie masy orzechowei może sie okazać dla początkujących nieco trudniejsze.
To ciasto możemy wykonać na raty. Najpierw upiec placek, który nie przekrojony można przechować bez uszczerbku dla smaku kilka dni. Ciasto jest wilgotne i nie wymaga żadnego dodatkowego nasączania.
Krem, który proponuję możecie zastąpić innym - np. kawowym. Wtedy całość stanie się mniej słodka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | tort |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |