Składniki:
1/2 brokuła, 1/2 czerwonej świeżej papryki, mała cebula, 5 dużych łyżek kukurydzy, pół kostki rosołowej, sól, pieprz (może być ziołowy), przyprawy ziołowe (np. zielone ziarenka smaku), bazylia, adżika (jeśli ktoś nie ma, to inna ostra przyprawa np. sos chili lub ostra papryka w proszku), maggi lub sos sojowy.
Jak przyrządzić?
W małym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kostkę rosołową. Brokuła dzielimy na małe różyczki i je jeszcze kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do bulionu jako pierwsze. Następnie dość drobno kroimy cebulę, paprykę w kostkę i wrzucamy. Niech bulion pogotuje się paręnaście minut na małym ogniu. Dorzucamy ziarenka smaku i bazylię, dajemy szczyptę soli i pieprzu. Teraz dorzucamy kukurydzę i ostrą przyprawę (polecam adżikę) i trochę maggi do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Smacznego!
Jak podawać?
Może się to wydać dziwne, ale ten bulion fajnie smakuje z grzankami.
Uwagi:
Bulion ten jest potrawą bardzo efektowną wizulanie, bo ma żywe wiosenne kolory :)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | jagoda |