Składniki:
6-8 dużych marchewek, koncentrat pomidorowy (ilość według indywidualnego smaku, średnio 1 łyżka), trochę masła i mąki na zasmażkę, kostka rosołowa (najlepiej drobiowa), woda i mleko w równych proporcjach, sól, ewentualnie pieprz czy papryka według uznania.
Jak przyrządzić?
Marchewki obrać i podzielić na części, tak żeby zmieściły się do garnka. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Wystudzić (nie wylewać wody!), a następnie zmiksować, dodać mleko (konsystencja ma być w miarę gęsta), koncentrat pomidorowy, kostkę rosołową, sól. Podgrzewać na małym ogniu. W tym czasie rozpuścić na patelni masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę średnio zrumienioną. Dodać do zupy i zagotować. Jeżeli jest za gęsta, dodać trochę mleka.
Uwagi:
Można podawać z grzankami pokrojonymi w kosteczkę lub groszkiem ptysiowym. Udekorować czymś zielonym.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Kindor |