Marchewkowa nie tak całkiem na słodko - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

6-8 dużych marchewek, koncentrat pomidorowy (ilość według indywidualnego smaku, średnio 1 łyżka), trochę masła i mąki na zasmażkę, kostka rosołowa (najlepiej drobiowa), woda i mleko w równych proporcjach, sól, ewentualnie pieprz czy papryka według uznania.

Jak przyrządzić?

Marchewki obrać i podzielić na części, tak żeby zmieściły się do garnka. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Wystudzić (nie wylewać wody!), a następnie zmiksować, dodać mleko (konsystencja ma być w miarę gęsta), koncentrat pomidorowy, kostkę rosołową, sól. Podgrzewać na małym ogniu. W tym czasie rozpuścić na patelni masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę średnio zrumienioną. Dodać do zupy i zagotować. Jeżeli jest za gęsta, dodać trochę mleka.

Uwagi:

Można podawać z grzankami pokrojonymi w kosteczkę lub groszkiem ptysiowym. Udekorować czymś zielonym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt6 zł
AutorKindor

Marchewkowa nie tak całkiem na słodko: Podobne przepisy

Marchewkowa nie tak całkiem na słodko: wypróbuj również

Powiązane Tematy