Składniki:
dwa duże udka kurczaka,
dwie torebki ryżu długoziarnistego,
oliwki zielone,
papryka,
ogórek,
marchew,
pieprz cayenne, bazylia, oregano, przyprawa do kurczaka,
curry,
sos tzatziki
Jak przyrządzić?
Udka kurczaka przyprawić pieprzem, oregano, bazylią, przyprawami do kurczaka, natrzeć i odstawić na chwilę. W międzyczasie ugotować ryż, dodając do wody 1,5 łyżki curry. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. Gotowy ryż wyjąć z torebek i włożyć do naczynia żaroodpornego, wrzucić podsmażoną marchew i wymieszać. Na całość położyć przyprawionego kurczaka i posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min.
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Oczywiście na gorąco :-) Jak kto lubi - z winem lub bez.
Uwagi:
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem przed włożeniem potrawy. Sałatka: paprykę pokroić w paseczki, ogórek w kostkę i wymieszać z sosem tzatziki. Do tego polecam wino Sutter Home Sauvignon (wytrawne białe).
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Indygobebe i Szalamejka |