Składniki:
1 kg karkówki,
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
4-5 łyżek octu balsamicznego,
1-2 łyżki sosu sojowego,
2 ząbki czosnku – spore (roztartego z solą),
sól, pieprz, ostra papryka (lub chili, sos Tabasco) oczywiście do smaku,
tymianek świeży,
melisa świeża
Jak przyrządzić?
Karkówkę pokroić na porcje i lekko rozbić, następnie posypać przyprawami i zalać oliwą, octem balsamicznym i sosem sojowym. Pozostawić pod przykryciem na 24 godz., od czasu do czasu przekładając i polewając zalewą. Opiekać na grillu najpierw stroną z przyprawami, następnie obrócić na tzw. grzbiet, a stronę opieczoną z ziołami posmarować obficie kozim serem.
Uwagi:
Podawać z pomidorami grillowanymi, z ziołami prowansalskimi obłożonymi kozim serem i pieczywem.Pomidory rozciąć na połowę – wyciąć nasady gniazd nasiennych i posypać solą, pieprzem i obficie ziołami prowansalskimi. Odstawić na pół godziny.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 8-10 |
Autor | TADEUSZ |