Gęsta mleczna gorąca czekolada

Przepis kulinarny

Składniki:

250 gramów (2,5 tabliczki) mlecznej czekolady,
300 ml mleka (wielki kubek mleka),
łyżeczka mleka w proszku,
ewentualnie troszkę cukru

Jak przyrządzić?

W rondelku rozpuszczamy czekoladę, nie pozwalamy, by się zagotowała. Dodajemy drobnym strumieniem troszkę mleka. Czekolada ma być gęsta, ale na tyle, by dała się wlać do filiżanki. Kiedy mleko i czekolada są rozpuszczone, dodajemy czubatą łyżkę mleka w proszku. Ja mlecznej nie słodzę, ale jeśli ktoś lubi - cukier można dodać, kiedy czekolada jest naprawdę gorąca. Później mieszamy ładnych kilka minut i przelewamy do filiżanki.Gotowe :)

Potrzebne przybory:

Garnuszek, łyżka, filiżanki.

Jak podawać?

Można z bitą śmietaną, ale wówczas będzie bardzo słodka. Ja podaję ze śmietaną wersję z gorzkich czekolad - tę piję bez dodatków.

Uwagi:

Jest to łagodniejsza wersja przepisu "gęsta gorąca czekolada". Niektórym wyszła czekolada naprawdę mocna, wręcz deserowa. Jeśli ktoś lubi subtelniejszy smak i mniej kakao w kubku - to zapraszam do przyrządzenia tej wersji. Obie są wspaniałe.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaNapoje
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-5
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł
AutorNana

Gęsta mleczna gorąca czekolada: Podobne przepisy

Gęsta mleczna gorąca czekolada: wypróbuj również

Powiązane Tematy