Składniki:
250 gramów (2,5 tabliczki) mlecznej czekolady,
300 ml mleka (wielki kubek mleka),
łyżeczka mleka w proszku,
ewentualnie troszkę cukru
Jak przyrządzić?
W rondelku rozpuszczamy czekoladę, nie pozwalamy, by się zagotowała. Dodajemy drobnym strumieniem troszkę mleka. Czekolada ma być gęsta, ale na tyle, by dała się wlać do filiżanki. Kiedy mleko i czekolada są rozpuszczone, dodajemy czubatą łyżkę mleka w proszku. Ja mlecznej nie słodzę, ale jeśli ktoś lubi - cukier można dodać, kiedy czekolada jest naprawdę gorąca. Później mieszamy ładnych kilka minut i przelewamy do filiżanki.Gotowe :)
Potrzebne przybory:
Garnuszek, łyżka, filiżanki.
Jak podawać?
Można z bitą śmietaną, ale wówczas będzie bardzo słodka. Ja podaję ze śmietaną wersję z gorzkich czekolad - tę piję bez dodatków.
Uwagi:
Jest to łagodniejsza wersja przepisu "gęsta gorąca czekolada". Niektórym wyszła czekolada naprawdę mocna, wręcz deserowa. Jeśli ktoś lubi subtelniejszy smak i mniej kakao w kubku - to zapraszam do przyrządzenia tej wersji. Obie są wspaniałe.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Nana |