Składniki:
3 duże jabłka,
6 biszkoptów,
1/6 kostki masła,
1 cytryna,
1/2 szkl. mleka,
5 łyżka cukru,
cukier puder,
masło do wysmarowania blachy
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać ze skórki, dwa z nich pokroić w plasterki, a trzecie w drobną kostkę. Pokropić sokiem z cytryny.Ułożyć pokrojone jabłka na wysmarowanej masłem blasze, po czym posypać je wiórkami masła i cukrem. Włożyć do piekarnika i podpiec, aż się zarumienią.Dno i ścianki formy w kształcie wieńca wyłożyć plastrami jabłka, a następnie wypełnić kosteczkami jabłek i pokruszonymi wcześniej biszkoptami.Dokładnie wymieszać mleko i ubite jajka, po czym przelać mieszankę do formy.Piec ok. 25 min w średnio nagrzanym piekarniku. Gdy wystygnie, posypać cukrem pudrem.Smacznego.
Uwagi:
Po upieczeniu ciasto można przybrać innymi owocami (ja czasem dodaję maliny).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Autor | beba |