Kompot jabłkowy z goździkami

Przepis kulinarny

Składniki:

jabłka,
goździki,
woda,
cukier

Jak przyrządzić?

Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki (wydrążając środek z pestkami). Do garnka nalewamy wodę, wrzucamy pokrojone jabłka, dodajemy cukier i goździki. Pozwólmy, aby całość gotowała się tak długo, aż jabłka zmiękną. Pod koniec gotowania ewentualne dosładzamy cukrem, dodajemy goździki. Czekamy, aż napój ostygnie. Następnie kompot nadaje się do wypicia.

Potrzebne przybory:

nóż, garnek i łyżka

Jak podawać?

Najlepiej podawać chłodny. Ciepły napój nie gasi pragnienia tak jak zimny.

Uwagi:

Ilość produktów wedle uznania. Zależy to od woli kucharza;)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaNapoje
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt5 zł
Autorbaska

Kompot jabłkowy z goździkami: Podobne przepisy

Kompot jabłkowy z goździkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy