Składniki:
jabłka,
goździki,
woda,
cukier
Jak przyrządzić?
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki (wydrążając środek z pestkami). Do garnka nalewamy wodę, wrzucamy pokrojone jabłka, dodajemy cukier i goździki. Pozwólmy, aby całość gotowała się tak długo, aż jabłka zmiękną. Pod koniec gotowania ewentualne dosładzamy cukrem, dodajemy goździki. Czekamy, aż napój ostygnie. Następnie kompot nadaje się do wypicia.
Potrzebne przybory:
nóż, garnek i łyżka
Jak podawać?
Najlepiej podawać chłodny. Ciepły napój nie gasi pragnienia tak jak zimny.
Uwagi:
Ilość produktów wedle uznania. Zależy to od woli kucharza;)
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | baska |