Składniki:
5-8 skrzydełek kurczaka, 2 młode kalarepy z liśćmi, włoszczyzna, ziemniaki ok. 1 kg, kostka rosołowa np. Knorr, sól, pieprz, mąka, masło lub olej do zasmażki
Jak przyrządzić?
Do gotującej się wody wrzucić umyte skrzydełka oraz oskrobaną włoszczyznę z kostką rosołową, gotować na małym ogniu, dodając sól i świeżo zmielony pieprz (wszystkie zupy gotujemy na małym ogniu). Gdy będziemy mieli już wywar, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i zabieramy się za kalarepę. Kalarepy oberamy z łykowatej skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach, z liści odkrawamy żyły i siekamy na drobniutkie, cieniutkie paseczki, sparzamy wrzątkiem i dodajemy do zupy. Gdy już podgotuje się chwilę nasza zupa (ok. 10 min), robimy dość ciemną zasmażkę (uwaga: nie spalić) z masła (ok. 2 łyżek) i mąki i dodajemy ją do zupy, dość energicznie mieszając specjalną trzepaczką, aby nie powstały grudki. Po tym zupa lekko zgęstnieje i nabierze specyficznego smaku. Życzę wszystkim smacznego!
Potrzebne przybory:
duży garnek, deska do krojenia, cedzak, ostry nóź, tarka, patelnia, drewniana łyżka, trzepaczka do rozprowadzania zasmażki
Jak podawać?
W talerzach:)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 9 zł |
Autor | Ada |