Składniki:
Słoik płatów śledziowych marynowanych,
2 średnie cebule,
3-4 jajka w zależności od wielkości,
15 dag sera żółtego (najlepiej twardego),
majonez, olej, sól, pieprz - nie podaję ilości z uwagi na różne preferencje smakowe.
Jak przyrządzić?
Płaty śledziowe kroimy na kawałki (ok. 2 cm), cebulę i jajka drobno siekamy, ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.Następnie pokrojone śledzie układamy ściśle obok siebie na dużym półmisku (najlepiej do tego nadają się naczynia żaroodporne - mają odpowiednią wysokość brzegów), w ostateczności może być też szklana miska. Na śledzie kładziemy cebulę i polewamy to wszystko olejem (ja daję 2-3 łyżki stołowe).Na cebulę wykładamy posiekane jajka, posypujemy solą i pieprzem.Teraz najtrudniejszy etap - posmarowanie jajek majonezem tak, aby były dobrze przykryte (najlepiej nożem - wyjdzie wtedy równomiernie).Na koniec wszystko posypujemy grubą warstwą sera żółtego.Następnie posypujemy śledzie cebulą.
Uwagi:
Na początku połączenie tych składników może się wydać nieco dziwne, ale przepis funkcjonuje w mojej rodzine i u znajomych od wielu lat.Smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Doris |