Awangardowy bezowiec

Przepis kulinarny

Składniki:

Na ciasto - w ilościach absolutnie na oko:
masło roślinne (takie w kubeczku),
mąka pszenna,
cukru troszkę,
żółtka (np. 2),
cynamon.
Oprócz tego:
dżem (żurawinowy, z róży - w zasadzie dowolny),
serek homogenizowany (naturalny lub waniliowy),
cukier waniliowy,
aromat śmietankowy,
wiórki kokosowe,
białka (2-3),
szczypta soli,
cukier puder,
kisiel (najlepiej czerwony - wiśniowy, truskawkowy),
owoce (w zasadzie dowolne, miękkie - nektarynka, gruszka, maliny, jagody).

Jak przyrządzić?

To będzie trochę obrazoburczy przepis, ale im bardziej niestarannie i mimochodem się ciasto robi, tym lepiej wychodzi. Naprawdę.W misce mieszamy żółtka, mąkę, cukier, masło roślinne, cynamon na w miarę ścisłe, jednolite kruche ciasto.Wkładamy do zamrażarki (z całą miską najłatwiej).W tym czasie mieszamy serek z żółtkiem, wiórkami, cukrem waniliowym, ew. cukrem i aromatem śmietankowym.Ubijamy białka z solą, cukrem i kisielem na różową bezę.Schłodzonym ciastem wylepiamy okrągłą formę wysmarowaną tłuszczem.Podpiekamy w dość gorącym piekarniku (ok. 180 stopni) jakieś 10 minut.Smarujemy spód dżemem, na to masa serowa, na to równomiernie rozłożona beza.Pieczemy jakieś 20-30 minut, na nieco mniejszym ogniu.I tyle:)Pałaszujemy, jak tylko ostygnie.

Jak podawać?

Tym, których kochamy:)

Uwagi:

Proste, mało bałaganowe, oryginalne, słodko-kwaskowe.Znika bardzo szybko.Przepis autorski:)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćprosty
Porcjemało, bo szybko znikają:)
Autorkrówka jałówka

Awangardowy bezowiec: Podobne przepisy

Awangardowy bezowiec: wypróbuj również

Powiązane Tematy