Składniki:
1 cytryna,
1 pomarańcza,
1 brzoskwinia,
1 jabłko,
60 g drobnego cukru,
1 kieliszek (taki jak do wina) Cointreau (może być też koniak lub rum, ale Cointreau najlepsze),
1 l wytrawnego wina hiszpańskiego,
1/2 l gazowanej wody mineralnej,
lód w kostkach,
(owoce oczywiście przykładowe, można dodać przekrojone winogrona, arbuza itp.)
Jak przyrządzić?
Cytrynę pokroić w plasterki grubości ok. 1/2 cm, a następnie każdy plasterek na 4 części. Tak samo potraktować pomarańczę. Jabłko i brzoskwinię pokroić na niewielkie kawałki. Owoce wrzucić do dzbanka, zasypać cukrem, a następnie zalać Cointreau, koniakiem lub rumem. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki dodać schłodzone wino, wodę mineralną i lód.
Jak podawać?
Do serwowania można użyć: specjalnego dzbanka z dzióbkiem uformowanym tak, aby owoce nie wpadały do szklanek, albo misy (jak do ponczu) i chochli.
Uwagi:
Na pewno zwróciliście uwagę na to, że te proporcje są dosyć kłopotliwe... Litr wina?! Jak butelka ma 0,7-0,75... 1/2 litra wody? Jak podzielić półtoralitrową butelkę na 3? Otóż można łatwo uniknąć problemu: należy przygotować od razu potrójną porcję, czyli:4 butelki wina,1 butelka wody mineralnej,3 pomarańcze,3 cytrynyitd.Wino czerwone można częściowo lub w całości zamienić wytrawną cavą – hiszpańskim winem musującym (ew. jakimkolwiek innym wytrawnym musującym, ostatecznie może być też Dom Pérignon ;).Samymi owocami też można się upić.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kakta |