Składniki:
Puszka mleka skondensowanego słodzonego - koniecznie, 250 (szczeniaczek) ulubionego alkoholu 40%, może byc każda biała wódka lub whisky
Jak przyrządzić?
Do gara lejemy wodę, do wody puszkę (zamknietą) na leżąco... i gotujemy 3-4 godziny (im dłużej tym gęściej). Puszkę wyciągamy i studzimy (nie otwierać zaraz po gotowaniu!). Kiedy puszka jest już na tyle wystudzona że możemy ją trzymać w ręku otwieramy i wyciągamy wszystko z niej do miski i mieszamy na jednolitą masę, rózgą do sosów najlepiej. Dolewamy ulubioną "białą" lub whisky, mieszamy, przelewamy do butelki (litrowa najlepsza) i do lodówki... Potem wedle uznania z lodem lub bez.... Wiem jedno, w obydwu wersjach kobietki biją sie o dolewki ;>>
Potrzebne przybory:
Garnek, otwieracz do konserw, miska, rózga do sosów, butelka 1l.
Jak podawać?
z lodówki i/lub z lodem w koniakowych kielonkach ;>
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | barribal |