Składniki:
(na dużą blachę):
- 4 żółtka
- ½ szkl. cukru
- ¾ masła
- 4 serki Danio waniliowe
- 2,5-3 szkl mleka w proszku
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 opakowania biszkoptów (lub można upiec biszkopt)
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- zapach rumowy
Jak przyrządzić?
Żółtka ubić z cukrem, dodać masło, później dodać serki i mleko w proszku. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę (tj. żelatynę wsypać do szklanki, dodać trochę zimnej wody i postawić do rondelka z gorącą wodą, wtedy żelatyna się rozpuści). Zaparzyć kawę (można dodać zapach rumowy lub alkohol), nasączyć biszkopty i ułożyć na tortownicy, rozłożyć na nich pół masy i znów położyć nasączone kawą biszkopty, na nich rozłożyć pozostała masę, wierzch posypać kakao lub startą gorzką czekoladą.
Potrzebne przybory:
Forma na ciasto, mikser, miska
Uwagi:
Jest naprawdę pycha
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Inia |